3 nejlepší podzimní čaje

3 nejlepší podzimní čaje: Kde je nasbírat a na co jsou dobré

Podzim je ideální čas pro zahřátí těla i duše šálkem dobrého podzimního čaje. Mnoho z nás sahá po běžných čajových směsích z obchodů, ale věděli jste, že některé z nejlepších čajů můžete najít přímo v přírodě?

1. Šípkový čaj

Šípky jsou doslova poklad podzimu. Tento drobný červený plod je plný vitamínu C, který je ideální pro posílení imunity, a to právě v době, kdy přichází chladné počasí a s ním nachlazení. Šípky najdete téměř všude – podél lesních cest, na okraji polí nebo na loukách. Nejlepší čas na sběr je po prvních mrazících, kdy plody začínají měknout, ale stále mají svou sytě červenou barvu.

3 nejlepší podzimní čaje

Šípkový čaj má příjemně nakyslou chuť a je skvělý na detoxikaci organismu. Navíc podporuje trávení a pomáhá snižovat záněty. Pokud si šípky nasbíráte sami, stačí je usušit, rozdrtit a zalít horkou vodou. Tento podzimní elixír vás spolehlivě zahřeje a podpoří vaše zdraví. Navíc si můžete užít společné chvíle s rodinou v přírodě.

2. Čaj z listů ostružiníku

Ostružiny si mnozí spojují s letními měsíci, ale málokdo ví, že i na podzim se dají využít. Listy ostružiníku, které lze sbírat od léta až do podzimu, mají skvělé léčivé účinky. Sbírejte je nejlépe v suchém počasí a usušte je na stinném místě, aby si zachovaly své prospěšné látky.

Podzimní čaj z listů ostružiníku je bohatý na antioxidanty a třísloviny, což znamená, že pomáhá při zánětech, bolestech v krku a zažívacích potížích. Tento čaj má jemnou, lehce svíravou chuť a je také známý svými čistícími účinky na organismus. Skvělý doplněk pro podzimní večery, když se chcete zahřát a zároveň pečovat o své tělo. Můžete si užít příjemné noční večery při dobrém čaji.

3. Kopřivový čaj

Kopřiva možná nepatří mezi nejoblíbenější bylinky na dotek, ale její léčivé účinky ji činí naprostým zázrakem. Nejlepší je kopřivu sbírat na jaře, ale pokud se vám to nepodařilo, nezoufejte – mladé listy lze najít i na podzim, a to zejména v lesích a na loukách. Jen si dejte pozor při sběru, abyste se nepopálili!

Kopřivový čaj je bohatý na železo, vitamín C a minerály, což z něj dělá ideální nápoj pro podzimní posílení imunity a pročištění organismu. Pomáhá při únavě, zlepšuje krevní oběh a dokonce podporuje růst vlasů. Tento čaj má jemně travnatou chuť, kterou můžete vylepšit medem nebo citronem. Pokud se cítíte unavení a bez energie, kopřivový čaj vás postaví na nohy.

Závěrem: Čaje pro zdravý a voňavý podzim

Podzimní příroda nabízí nespočet možností, jak si připravit domácí čaj plný léčivých látek. Šípkový, ostružinový a kopřivový čaj nejsou jen chutné, ale také vás připraví na nadcházející zimu a pomohou vám bojovat proti nachlazení a únavě. Tak neváhejte, vyrazte do přírody a nasbírejte si svůj podzimní poklad!

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *