Milujete čaje, ale nevěříte kvalitě, kterou prodávají v obchodech? Vsaďte tedy na sebe a podívejte se, jak udělat domácí čaje vlastními silami.
Čaje jsou a ještě dlouho budou patřit mezi nejčastější nápoje na planetě. Mezi hlavní pijany čajů patří bezesporu Čína, Indie a Pákistán. Zde je čaj na denním pořádku a jen těžko by si dokázali představit život bez něho. Česká republika se sice neřadí mezi velké pijany čaje, ale někteří z nás ho mají zkrátka rádi a dají si raději čaj než kávu. Dnes se tedy podíváme, jak udělat domácí čaje, které vás budou stát pouze čas, strávený v přírodě.
- Lipový květ – Lipové květy jsou známé svými blahodárnými účinky na organizmus a perfektně působí proti nachlazení. Lipový čaj podporuje pocení a kladně působí na nemocné průdušky. Také pomůže při onemocnění ledvin a močového měchýře. Lípa tedy není pouze národním stromem české republiky, ale má i další kladné vlastnosti. Květ lípy se sbírá v červnu a červenci a má mírně nažloutlou barvu. Stačí si vzít pouze košík a vyrazit k lesu na sběr. Po naplnění košíku, květy rovnoměrně rozprostřete na papír nebo na sušící plátno a necháte uschnout. Poté je můžete uchovávat v zavařovací nádobě, nebo v dóze, kde není přístup vzduchu. Pro přípravu čaje stačí dát jednu polévkovou lžíci na 3 deci vroucí vody. Necháte 10 minut vyluhovat, scedíte a můžete pít.
- Meduňkový čaj – Tento čaj patří k chuťově oblíbeným čajům. Jeho chuť připomíná citrón s nádechem medu. Dobré je tento čaj konzumovat před spánkem, a to proto, že uklidňuje nervy a snižuje tlak. Dále působí proti horečce a zpomaluje bušení srdce. Tento čaj je také možné užívat během těhotenství a v průběhu kojení. Lze ho připravit z čerstvých i sušených lístku. Pokud doma meduňku nemáte, tak si jí ihned pořiďte. Není náročná na pěstování a můžete jí mít jak v bytě, tak na zahradě. Velmi rychle roste a nemusíte se tak bát, že byste jí měli málo. Příprava čaje je jednoduchá, a to zalít lístky horkou vodou a nechat luhovat. Podobně jako lipový květ, a to 10 minut. Čaj se může pít v teplé i studené podobě.
- Šípkový čaj – Šípkový čaj nejspíše znají úplně všichni, a to díky tomu, že ho sbírali už naše babičky. Tento čaj má mnoho blahodárných účinků a jediné, co musíte udělat pro jeho získání je vyjít v září až v říjnu na sběr. Sbírejte pouze červené šípky, které mají co nejvíce rudou barvu. Poté je doma rozložte na plátno nebo na plech a na minimální stupně sušte v troubě. Pozor, sušení může trvat i pár dní, než je docíleno výsledku. Šípky poté lehce zčernají a nakrabatí se (budou vypadat, jako vyschlé švestky). Více o tom, jak udělat domácí čaje z šípků se dozvíte zde.
Samozřejmostí je, že čaje se dají nejrůzněji kombinovat a můžete tak k meduňce přidat i lipový květ. Také můžete kombinovat sušené ovoce s čajem a další věci. Ted už víte, jak udělat domácí čaje, které můžete během roku využít. Také mějte na paměti, že je lepší si dopřát čaj než kávu. Nejen, že prospívá organizmu, ale také dodává energii. Proto neváhejte a letos si nasbírejte dostatek bylin pro výrobu vlastních domácích čajů.