zdravé pomazánky

Zdravé pomazánky

Žijete zdravým životním stylem a přizpůsobujete tomu i stravu? Pokud ano, tak se podívejte na zdravé pomazánky, které zaručeně ocení každá návštěva.

5 typů na zdravé pomazánky

Pomazánky patří k velice oblíbeným pokrmům, a to jak na svačiny, tak na večeře. Dnes si přestavíme zdravé pomazánky, které můžete servírovat při návštěvě či oslavách a rozhodně nikoho neurazíte. Zdravé pomazánky jsou totiž mnohdy chutnější než ty méně zdravé. Důležité však je, nechat je v lednici chvilku odležet, aby se propojily všechny chutě.

  1. Avokádová pomazánka s vejcem
  2. 1 kus zralého avokáda
  3. 2 vejce uvařené natvrdo
  4. 1 menší cibule
  5. Sůl a pepř
  6. 100–120 g řeckého jogurtu
  7. Jarní cibulka či pažitka

Avokádo umyjeme, odstraníme pecku a rozmačkáme vidličkou (musí být zralé, jinak ho nerozmačkáte). Jakmile je rozmačkané, nebo rozmixované, tak přidáme jogurt. Vajíčka a cibuli si nakrájíme najemno a smícháme s avokádem. Poté dochutíme solí a pepřem. Podáváme na opečeném toustu s jarní cibulkou či pažitkou.

zdravé pomazánky
  • Budapešťská pomazánka
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g červené papriky
  • Polévková lžíce mleté zauzené papriky
  • 100 g čerstvého sýru
  • Sůl a pepř
  • Pažitka

Červenou papriku nakrájíme nadrobno. Všechny ingredience smícháme dohromady a v závěru dochutíme solí a pepřem. Poté necháme odležet a pomazánku podáváme na rozpečeném celozrnném chlebu posypaný pažitkou.

  • Guacamole
  • 1 kus zralého avokádo
  • ½ cibule
  • 4 kusy cherry rajčat
  • Kávová lžička citronové šťávy
  • 1 jalapeňo paprička (kdo nemá rád ostré, tak může vynechat)
  • Stroužek česneku
  • Koriandr dle chuti (může být i sušený)
  • Sůl a pepř

Avokádo umyjeme a rozmačkáme vidličkou. Poté přidáme najemno nakrájenou cibulku, jalepeňo a rozmačkaný česnek s bylinkami. Déle přidáme nadrobno nakrájená rajčata a zakápneme citrónem. Zdravé pomazánky jako je Guacamole můžeme podávat s rozpékanou bagetou, nebo s tortillovými chipsy či nachos.

  • Tuňáková pomazánka
  • 120 g tuňák ve vlastní šťávě
  • ½ cibule
  • 50 g salátová okurka
  • 150 g Cottage sýr
  • Kávová lžička citrónové šťávy
  • Sůl a pepř

Samotného tuňáka je dobré rozmixovat na začátku se sýrem Cottage. Tím získáte jemnou konzistenci, která je chuťově velmi výrazná. Poté přidáme najemno nakrájenou cibulku a okurku. Tu je dobré postrouhat na jemném struhadle a vyždímat od přebytečné vody. Poté zakápneme citrónem a přidáme dle chuti sůl a pepř.

zdravé pomazánky
  • Česneková pomazánka bez majonézy!
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 100 g čerstvého sýru
  • 50 g tvrdého sýru (parmazán či eidam)
  • 2-3 stroužky česneku
  • Sůl a pepř

Česnek prolisujeme a nastrouháme sýr. Poté přidáme i ostatní ingredience a vše smícháme dohromady. Po odležení je česnek více aromatický a je potřeba tak ochutnat až po odležení. Komu česnek nevadí, tak s ním nešetřete. Na závěr dochutíme solí a pepřem. V některých případech lze přidat i tvrdé vajíčko, které najemno nastrouháte.

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *