Žijete zdravým životním stylem a přizpůsobujete tomu i stravu? Pokud ano, tak se podívejte na zdravé pomazánky, které zaručeně ocení každá návštěva.
5 typů na zdravé pomazánky
Pomazánky patří k velice oblíbeným pokrmům, a to jak na svačiny, tak na večeře. Dnes si přestavíme zdravé pomazánky, které můžete servírovat při návštěvě či oslavách a rozhodně nikoho neurazíte. Zdravé pomazánky jsou totiž mnohdy chutnější než ty méně zdravé. Důležité však je, nechat je v lednici chvilku odležet, aby se propojily všechny chutě.
- Avokádová pomazánka s vejcem
- 1 kus zralého avokáda
- 2 vejce uvařené natvrdo
- 1 menší cibule
- Sůl a pepř
- 100–120 g řeckého jogurtu
- Jarní cibulka či pažitka
Avokádo umyjeme, odstraníme pecku a rozmačkáme vidličkou (musí být zralé, jinak ho nerozmačkáte). Jakmile je rozmačkané, nebo rozmixované, tak přidáme jogurt. Vajíčka a cibuli si nakrájíme najemno a smícháme s avokádem. Poté dochutíme solí a pepřem. Podáváme na opečeném toustu s jarní cibulkou či pažitkou.
- Budapešťská pomazánka
- 250 g polotučného tvarohu
- 100 g červené papriky
- Polévková lžíce mleté zauzené papriky
- 100 g čerstvého sýru
- Sůl a pepř
- Pažitka
Červenou papriku nakrájíme nadrobno. Všechny ingredience smícháme dohromady a v závěru dochutíme solí a pepřem. Poté necháme odležet a pomazánku podáváme na rozpečeném celozrnném chlebu posypaný pažitkou.
- Guacamole
- 1 kus zralého avokádo
- ½ cibule
- 4 kusy cherry rajčat
- Kávová lžička citronové šťávy
- 1 jalapeňo paprička (kdo nemá rád ostré, tak může vynechat)
- Stroužek česneku
- Koriandr dle chuti (může být i sušený)
- Sůl a pepř
Avokádo umyjeme a rozmačkáme vidličkou. Poté přidáme najemno nakrájenou cibulku, jalepeňo a rozmačkaný česnek s bylinkami. Déle přidáme nadrobno nakrájená rajčata a zakápneme citrónem. Zdravé pomazánky jako je Guacamole můžeme podávat s rozpékanou bagetou, nebo s tortillovými chipsy či nachos.
- Tuňáková pomazánka
- 120 g tuňák ve vlastní šťávě
- ½ cibule
- 50 g salátová okurka
- 150 g Cottage sýr
- Kávová lžička citrónové šťávy
- Sůl a pepř
Samotného tuňáka je dobré rozmixovat na začátku se sýrem Cottage. Tím získáte jemnou konzistenci, která je chuťově velmi výrazná. Poté přidáme najemno nakrájenou cibulku a okurku. Tu je dobré postrouhat na jemném struhadle a vyždímat od přebytečné vody. Poté zakápneme citrónem a přidáme dle chuti sůl a pepř.
- Česneková pomazánka bez majonézy!
- 100 g polotučného tvarohu
- 100 g čerstvého sýru
- 50 g tvrdého sýru (parmazán či eidam)
- 2-3 stroužky česneku
- Sůl a pepř
Česnek prolisujeme a nastrouháme sýr. Poté přidáme i ostatní ingredience a vše smícháme dohromady. Po odležení je česnek více aromatický a je potřeba tak ochutnat až po odležení. Komu česnek nevadí, tak s ním nešetřete. Na závěr dochutíme solí a pepřem. V některých případech lze přidat i tvrdé vajíčko, které najemno nastrouháte.